Omvormers

Een omvormer is het hart van een zonne-energie systeem en bepalend voor de opbrengst, betrouwbaarheid en of er batterijen of meer panelen aangesloten kunnen worden. Er zijn verschillende soorten, elk met hun voor- en nadelen. Dat leggen we hier uit.

Omvormers zijn doorslagevend voor de werking van het gehele systeem 

Welke soort omvormer je kiest heeft invloed op de efficiëntie van de zonnepanelen, de levensduur van de omvormer, in hoeverre het systeem uitgebreid kan worden met batterijen of meer panelen en hoe veilig het systeem is.

Het is dus belangrijk dat je begrijpt wat de gevolgen zijn van je keuze en of de soort omvormer wel bij je wensen of verwachtingen past.

Omvormers zetten de hoogspanningsgelijkstroom om in stroom die je thuis kan gebruiken. 

Er zijn grofweg drie soorten: de traditionele centrale omvormer, de centrale omvormer met optimizers en micro-omvormers.

De micro-omvormers zorgen het langste voor de meeste opbrengst met de minste kosten voor onderhoud en uitbreiding en zijn voor de meeste huishoudens de beste keuze.

Omvormers

De centrale omvormer (met optimizers)

De centrale omvormer, of string-omvormer, wordt traditioneel gebruikt voor zonnepanelensystemen. Hiermee zitten alle panelen in een 'lus' of serieel aan elkaar verbonden.

Het voordeel van deze omvormer is dat ze bij aanschaf goedkoper zijn. Maar dat is ook het enige voordeel.

Er zijn nogal wat nadelen op korter en langer termijn:

Het zwakst werkende paneel bepaalt de opbrengst van alle andere panelen in de 'lus'; dus één paneel met schaduw of één defect paneel bepaalt de opbrengst van de rest. (Het Solar Edge systeem met optimizers heeft hier bijna geen last van, maar dat is meteen ook het enige voordeel)

Ze verliezen 5 - 15% meer van de opbrengst door hitteontwikkeling in de transformatorcomponenten. 

Ze slijten hierdoor snel: na gemiddeld 7 - 12 jaar is de omvormer dermate versleten dat deze bijna niets meer oplevert of op storing gaat. Alle op de omvormer aangesloten zonnepanelen doen dan (bijna) niets meer. 

Tot aan de omvormer loopt er hoogspanning gelijkstroom in de kabel. Samen met de hitte ontwikkeling zijn zonnepanelensystemen met een centrale omvormer minder veilig en ontstaat er wel eens brand.

Er kunnen in de toekomst meestal geen batterijen op aangesloten worden, of dit kost ca. € 550 meer. Voor uitbreiding van panelen is een nieuwe of extra omvormer nodig met alle kosten van dien.

Als laatste zijn ze vrij groot, en moeten in huis op zolder, in de meterskast of in de garage in het zicht opgehangen worden.

Voor de meeste huishoudens is dit de minst voordelig keuze.


 

Omvormers

Micro-omvormers

Micro-omvormers daarentegen hebben geen van de bovenstaande nadele, maar wel een aantal voordelen.

Alleen eerst nog één nadeel op de korte termijn: ze zijn gemiddeld €750 duurder in de aanschaf voor een gemiddeld systeem, maar daar houden de nadelen ook op:

Ze zijn zo klein dat ze onder de panelen bevestigd worden en dus niet in huis. Je kunt ze dus ook niet zien. 

Het systeem kan makkelijk modulair met meer panelen uitgebreid worden, zonder een vervanging van of een extra centrale omvormer. Ook is het systeem naar keuze voor te bereiden op batterijen.

Verder worden alle panelen parallel aangsloten met maar een paar panelen of één paneel per omvormer. Dit heeft als voordeel dat als een paneel het niet of minder goed doet dat dit geen invloed heeft op de opbrengst van de andere panelen, zoals bij een centrale omvormer.

Door moderne inzichten, gebruikte materialen en ontwerp is er veel minder hitteontwikkeling tijdens het omzetten van hoogspanningsgelijkstroom naar 230 volt wisselstroom. Hierdoor leveren de panelen op jaarbasis 5 - 15% meer opbrengst op en is er geen hoogspanning in de kabel tot in huis en dus geen gevaar voor brand door het systeem.

Daarbij hebben micro-omvormers door het bovenstaande een levensduur van meer dan 20 jaar en zijn de na verloop van tijd veel goedkoper dan een centrale omvormer.

Contact
#replace title#