Zonnepanelen

Met zonnepanelen wek je stroom op via je eigen dak. Zo bespaar je flink op je energierekening en verhoog je de waarde van je woning. Daarnaast draag je op deze manier bij aan een duurzamere wereld. Een investering waar je hoe dan ook van profiteert.

Hebben zonnepanelen nog wel zin?

Zonnepanelen zijn een goede investering: zonder saldering met terugleverheffing, zijn ze gemiddeld na 6,5 jaar al terugverdient. In de praktijk zal dit nog korter zijn omdat salderen op z'n vroegst in 2025 (niet direct, maar over een duur van 6 jaar) wordt afgebouwd. Daarnaast vragen de meeste energie maatschappijen geen leveringsheffing en neem je in de toekomst met thuisbatterijen minder van het net af en lever je minder terug.

Wat belangrijk is bij het kopen van zonnepanelen:

Jouw energieverbruik
Houd jouw huidige energieverbruik aan voor de gewenste opbrengst van jouw zonnepanelen en denk na over toekomstig verbruik.

Verdeel de opbrengst
Waar zonnepanelen gericht op het zuiden de meeste opbrengst geven, krijg je deze opbrengst in een piek rond het middaguur geleverd. Grote kans dat dit zoveel opbrengst is dat je gaat terugleveren. Verspreid daarom zoveel je zonnepanelen over meerdere dakvlakken om je opbrengsten over de dag te spreiden.

Salderingsregeling
Waarschijnlijk wordt vanaf 2025 de salderingsregeling voor zonnepanelen langzaam afgebouwd. Hierdoor wordt het interessanter dat jij jouw stroom op het moment van opbrengst direct verbruikt of opslaat. Zo lever je zo min mogelijk terug aan het net.

Voorbereid op de toekomst
Door jouw zonne-energie op te slaan in de batterij van jouw elektrische auto of in een thuisbatterij zorg jij ervoor dat je de zelf opgewekte stroom niet teruglevert, maar later kunt gebruiken. Ook wanneer je deze opslagmogelijkheden nu nog niet hebt, is het slim er wel vast rekening mee te houden bij de keuze voor zonnepanelen. Is jouw (beoogde) omvormer er bijvoorbeeld klaar voor om een accu op gelijkspanning te laden?

Omvormer
Houd ook rekening met de gewenste levensduur en toekomstige uitbreidingen bij het kiezen van een omvormer: een centrale omvormer is goedkoper in de aanschaf, maar minder efficiënt en moet gemiddeld om de 7 - 12 jaar vervangen worden. Verder is er een klein, maar aanwezig risico op brand door een centrale omvormer.

Micro-omvormers leveren 5-15% meer opbrengst, gaan 20 - 40 jaar mee en kunnen modulair uitgebreid worden voor meer panelen. Daarnaast zijn ze, als je dat wil, voorbereid op batterijen. Er is geen brandgevaar door micro-omvormers.

Zonnepanelen

Ik wil zonnepanelen maar de investering is voor mij te groot

Zonnepanelen financieren
Investeren in zonnepanelen is slim omdat het je energierekening verlaagt, je woningwaarde verhoogt en de panelen zichzelf snel terugverdienen. Het is niet nodig met eigen geld te investeren in zonnepanelen. Financiering met eigen vermogen zorgt ervoor dat je direct profiteert van de opbrengsten van jouw zonnepanelen, maar er zijn ook financieringsopties beschikbaar voor als je jouw spaargeld liever niet gebruikt.

Zonnepanelen Lening
Wanneer je jouw spaargeld liever besteedt aan iets anders dan zonnepanelen, dan is een lening een slimme manier om toch zonnepanelen te kunnen kopen. En vaak ga je er maandelijks zelfs op vooruit. Dat klinkt niet logisch misschien, maar het bedrag dat jij bespaart met het opwekken van je eigen zonne-energie is vaak hoger dan de kosten van een lening. Gaat u een huis kopen dan zijn zonnepanelen vaak mee te financieren in de hypotheek, en ook voor uw huidige woning zijn er mogelijkheden om een duurzame lening aan te vragen. Voor duurzame maatregelen zijn er verschillende stimuleringsregeling vanuit overheden. Zon & Warmte begeleidt u met de aanvraag waardoor u wel kunt besparen maar niet direct hoeft te investeren.

Zonnepanelen hypotheek
Het is vaak mogelijk om jouw zonnepanelen op te nemen in jouw hypotheek. Dit geldt zowel wanneer je een nieuwe hypotheek aangaat als wanneer jij je bestaande hypotheek ophoogt met een bouwdepot. Wat maakt zonnepanelen opnemen in je hypotheek interessant?
Je smeert de kosten van jouw zonnepanelen uit over een lange termijn; Je woningwaarde stijgt door de plaatsing van jouw zonnepanelen; Het energielabel van jouw woning stijgt waardoor het bij verkoop in de toekomst sneller verkocht wordt.

Zonnepanelen subsidies
Helaas zijn er op dit moment geen subsidies voor de aanschaf van zonnepanelen. Wel geldt sinds 2023 het 0% btw-tarief voor de aankoop van zonnepanelen. Dit betekent dat wanneer jouw adres een woonfunctie heeft jij 0% btw betaalt over jouw zonnepaneleninstallatie.

Zonnepanelen

Hoeveel panelen heb ik nodig?

Dit is afhankelijk van je huidige en toekomstige verbruik, maar ook van de beschikbare ruimte op je woning. Verbruik je meer elektriciteit dan eerder dan kan je de installatie daarop aanpassen. Wel is het goedkoper om een systeem aan te schaffen wat voorbereid is op de toekomst. Wij verkennen uw wensen, doelen en toekomstig verbruik en maken de realistische berekening voor u.

Contact
#replace title#